Maakt connectie met SQLite database. Haal_aantallen downloads op Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van de web-page Aquarium | Gerard Jan's Website
>> Zoetwater Aquarium, een klein beetje natuur uit een mooi gebied onderwater. <<

Menu keuze:

“Aquarium”
Keuze toets "Mazda algemeen"
Keuze toets "Suzuki Intruder 700"
Keuze toets "Smart-TV"
Keuze toets "Bluray speler"
Keuze toets "Zonnepanelen"
Keuze toets "Aquarium"
Keuze toets "Bierbrouwen"
Keuze toets "Whisky proces"
Keuze toets ""
Keuze toets ""
Welkom: bezoeker Gerard Jan

Mededelingen:

Ik ben bezig met een Aquarium te selecteren voor in mijn woonkamer en neem u mee in mijn beslissingsmomenten en afwegingen, die hier mee gepaard gaan, zodat u misschien ook een leidraad heeft om deze mooie hobby te starten. Wat ik in mijn enthousiasme vergeten ben is, de omgevingstemperatuur! Daar ga ik ook nog even tijd aan besteden (zie advies onderaan de page).
Veel lees plezier en succes met uw hobby!
>> Zoetwater Aquarium, een klein beetje natuur uit een mooi gebied onderwater. <<

Menu keuze:

“Aquarium”
Welkom : bezoeker Gerard Jan

Mededelingen:

Ik ben bezig met een Aquarium te selecteren voor in mijn woonkamer en neem u mee in mijn beslissingsmomenten en afwegingen, die hier mee gepaard gaan, zodat u misschien ook een leidraad heeft om deze mooie hobby te starten. Wat ik in mijn enthousiasme vergeten ben is, de omgevingstemperatuur! Daar ga ik ook nog even tijd aan besteden (zie advies onderaan de page).
Veel lees plezier en succes met uw hobby!

Aantal bezoekers = 1616 , bedankt voor uw belangstelling.

Aquarium :

Wat zijn mijn eisen?

01 - Het aquarium mag max 100 cm (L) x 70 cm (B) x 60 cm (H) zijn, meer plaats heb ik niet.

02 - Het filter wil ik het liefst aan de buitenkant van het aquarium hebben en er moeten verschillende mogelijkheden zijn om de water samenstelling te beïnvloeden door verschillende filter materialen te gebruiken. De hardheid, de zuurgraad etc. van het water kan je dan bepalen met Koolstof-, Turf-filter.
De pomp in de filter moet iets overcapaciteit hebben, dat is wat prettiger bij het regelen.

03 - De verwarming / thermosstaat het liefst gecombineerd in de filter en anders bij de Uitstromer op de achterwand. Hiermee bereik je een gelijkmatige verdeling van een constante temperatuur.

04 - De Verlichting is een belangrijk onderdeel, zowel voor de groei van de planten, als wel het zicht op de tropische vissen en planten in het aquarium. Ook hier weer opletten hoeveel warmte door de verlichting wordt afgegeven in het aquarium en uitkijken voor het verbranden van de topjes in de beplanting door een te hoge lumen opbrengst!
We hebben tegenwoordig de T5/T8 TL verlichting en de LED- verlichting.
Met de
TL buizen moeten we koelen als u een afgesloten bovendeksel heeft, dit gaat al heel goed door een roostertje te maken in het deksel en een PC-koel-vennetje te plaatsen. Verder heeft u schakelklokken nodig om verschillende kleuren spectra aan te schakelen of uit te schakelen.
Bij
LED verlichting kunt u vaak een processor kopen en deze programmeren op dag en nacht verlichting soms kunt u ook nog bewolkte dagen na bootsen, tja…. erg leuk allemaal.

05 - Ik wil
geen geplakte achterwand in het aquarium (Geplakte achterwand, bemoeilijkt de bestrijding van ziektes en je krijgt nooit alles bestreden (bacteriën blijven altijd aanwezig!).) Mijn voorkeur gaat uit naar een zwart vilt achtige achterwand geplakt aan de achterwand (buitenkant) van het aquarium, dit geeft een hoop diepte en geen vervuiling of volume verlies.

06 - Het Aquarium moet zo
ver mogelijk van direct zonlicht afstaan (Dit i.v.m. de Algen vorming, deze groeien dan te uitbundig). Probeer de achterwand op het zuiden te zetten als er veel licht inval in de huiskamer is!

07 - Ik vind het mooi om veel planten te gebruiken uit de omgeving waar ook de tropische vissen vandaan komen, hiermee tracht je dan een biotoop van een stukje werelddeel te maken, waar de natuur mee in evenwicht is. Dit eist dan wel een uitgewerkt beplantingsplan op papier waar je de planten en structuren vooraf ontwerpt. Verder kan je dan het pH en DH beter in de hand houden.

08 - In het begin is het handig om wat ondersteuning te gebruiken van CO2 injecties, om de planten groei en het zetten van wortels in de voedings-bodem te bevorderen. Hier zijn verschillende systemen voor, Vaste CO2 gastank, die navulbaar is, Patronen die steeds verwisseld kunnen worden etc., losse kleine gasflesjes met verdeler.


Terug naar Inhoudsopgave:

01 - Aquaria keuze tussen het Juwel en Eheim Aquarium :

De JUWEL TRIGON 190 heeft de volgende afmetingen:
Gelijkbenige driehoek 70cm x 70 cm, met een hoogte van 60 cm.
Deze 10 cm meer kijk hoogte is een groot voordeel.
Inhoud wordt dan 147 liter. Het aquarium heeft een filter en verwarming ingebouwd.
Wat ook erg mooi uitkomt is de gebogen voorruit, dat zorgt voor een prachtig zicht in het aquarium vanuit je bank. Het meubel +/- 119 euro, het aquarium is +/- 289 euro.
Foto "Bouwtekening Juwel Trigon"
Stacks Image 60529

Aquarium Eheim Proxima 250:

De Eheim Proxima 250 (Mocca):
Afmetingen: Rechthoekig Aquarium 101 cm x 51 cm x 50 cm.
Inhoud wordt dan 250 liter.
Foto "Eheim Proxima 250 open"
Foto "Eheim Proxima 250"
De Eheim Proxima 250 LED (Mocca) wordt geleverd voor +/- 1050Euro en de TL-uitvoering (T5/T8) is +/- 750 euro. Hij is dus in drie verschillende uitvoeringen, gesloten kap met TL en LED-verlichting en open met hangende LED verlichting boven het aquarium. In de aluminium rand aan de achterzijde zitten inkepingen voor de slangen en elektra aan beide zijde. De deurtjes gaan open met een klik sluiting, als je er op drukt opent op sluit hij zich.
Gekozen:

 • Ik twijfelde tussen de Juwel Trigon 190 (70 x 70 cm x 60cm (H)) driehoekig aquarium en de langwerpige Eheim Proxima 250 (Mokka) 101 (L) x 51 (B) x 51 (H). Beide kunnen op de zelfde plek. Doorslaggevend voor mij was dat ik, bij de Juwel Trigon, de uitstroming niet goed ga krijgen en dat de afzuiging van het vuil niet goed gaat werken. Hij heeft wel een mooie hoogte van 60 cm. Verder heeft de Trigon een Interne filter in het aquarium, dit vind ik erg lastig en neemt ruimte van het aquarium weg (wat standaard is voor Juwel aquaria).
 • Mijn voorkeur gaat uit naar de Eheim Proxima 250 LED met gesloten kap! Dit omdat ik hier mijn uitstromer op de afzuiging beter kan regelen. Dit aquarium is tevens duurzaam door zijn LED verlichting. Ook heb ik meer ruimte voor mijn mooie Tropische vissen. Ook vinden wij de kleur van de ombouw erg mooi.

Terug naar Inhoudsopgave:

02/03 - Filter systeem / Thermosstaat:

Foto "Eheim_350T
 • Gekozen voor een Eheim filter, omdat:
 • 1 Ik hele goeie ervaring heb met dit merk 20 jaar geleden.
 • 2 Alle onderdelen kun je los bestellen als ze eventueel defect raken. Dat is tevens zeer duurzaam en goed voor de portemonnee.
 • 3 De verbeteringen betreffende het schoonmaken en uitwisselen van de filter packs zo eenvoudig en makkelijk zijn geworden.
 • 4 Je kan de Eheim filter loskoppelen zonder aan de slangen te hoeven werken! woh… geweldig, geen water lekkage meer. Je maakt de pomp schoon en je verwisseld het filter, sluit de deksel weer en Plaatst hem weer vast aan de slangen. Even ontluchten met de knop bovenop het filter en klaar! Start de pomp.
 • 5 Nu (mei 2017) zit er (indien gewenst) een thermosstaat / verwarming in de filter ingebouwd, hiermee heb je dan de gelijkwaardige verdeling van warmte in het aquarium bereikt en niet meer de verwarming in het aquarium, geweldig toch…
 • De capaciteit 1050 L/u dat betekent 4x het volume van het aquarium filteren in een uur (ruim voldoende) en kan een opvoer hoogte aan van 1,80 m.
 • Nadeel is wel, als de verwarming overlijdt, dan moet er een nieuwe filterbak worden besteld en dat is wel kostbaar (60 euro, een losse Eheim verwarming 150W kost +/- 18 euro).

We hebben het dan over de Eheim proffesional 4+ 350T. Aankoop prijs +/- 329 euro.
Voor de liefhebber die de pomp wil aansluiten op zijn/haar PC is er ook nog een Eheim 350Te versie.

Het binnenste van de Eheim 4+ 350T filtersysteem:

Stacks Image 60556
Voor de liefhebber, die “in de tijd” wil veranderen van leef milieu, is het handig om van filter materiaal te kunnen wisselen. Dit voer je uit, omdat de omgeving die je wilt nabouwen, om een ander hardheid of zuurgraat vraagt. Dit doe je dan door in het filter pakket een koolstof filter op te nemen of een turf filter te plaatsen.
Je mag niet altijd alle filters tegelijk schoonmaken in een goed functionerend tropisch aquarium, dan verlies je te veel goede bacteriën,dit doe je dan ook gefaseerd.
Wat ook praktisch is, het blauwe filter boven in de filter opbouw, deze haalt het ergste vuil er eerst uit alvorens met het water af te dalen naar de volgende filtering. Dit filter moet je dan ook wat vaker schoonspoelen en na 3x spoelen vernieuwen.
Alvorens de meegeleverde filter materialen te plaatsen wel eerst goed spoelen tot het water in je spoelbak schoon blijft! Dan ga je de filter bakjes netjes vullen en plaatsen in het compartiment.
Als het filtercompartiment goed afgesloten is, dan plaats je het filter in de onderbouw van het aquarium en klik je de slangen op het filtercompartiment. Nu even met de knop bovenop ontluchten of hevelen en dan als het water in de filter zit, de stroom aansluiten. Starten maar. Ook bij de eerste keer aansluiten, kan je met de knop bovenop het filtercompartiment, ontluchten en de filter laten vol lopen zonder te behoeven hevelen! Woh…., wat een verbetering!
Mocht u besluiten om een eenvoudiger filter te kopen zoals de JBL E901 (+/- 90 euro), vergeet dan niet dat u een thermostaat-verwarming moet kopen, in dat geval zou ik kiezen voor een Eheim “Jäger” 150W (+/- 18 euro) in dit aquarium.

Terug naar Inhoudsopgave:

04 - Verlichting LED of TL?

kleuren spectrum effectief licht planten
De verlichting. Zoals we weten, groeit een plant door Photosynthese en Co2, hiermee verkrijgt het energie om te groeien. Daglicht, heeft het volgende spectrum aan kleuren, zie foto rechts ->
Het kleuren spectrum wat belangrijk is voor de planten groei ziet u mooi afgebeeld in de witte lijn De kleuren die belangrijk zijn,
Rood en Blauw, voor de groei van de planten, Groen wordt meer gereflecteerd door de planten en is minder belangrijk. Dit wordt met de witte lijn afgebeeld.

LED-verlichting:

Stacks Image 60747
 • • • Ook is bij een aquarium de afstand tussen de lichtbron en de planten belangrijk, naar mate de afstand groter wordt zal de photosynthese minder worden. Photosynthese is moeilijk te meten. We kunnen de PAR (uitgedrukt in micromols per m2) waarde opvragen bij de maker van TL of LED verlichting.
 • Bij LED strips heb je minder last van veroudering, de belichting gaat direct onder een kleine hoek recht naar beneden en heeft geen reflectors nodig.
 • Bij mijn aquarium, hebben we een diepte van 50 cm (20 inch), dit wil zeggen dat de gemiddelde PAR waarde ligt op 40 micromols/m2 op de bodem van mijn aquarium. Kijken we in het midden(25 cm = 10”) van het aquarium dan is de waarde 100 micromols/m2 Uiteraard bij de hele goede LED’s kan deze waarde met een derde verbeteren (13 micromols/m2 )! Hiermee kan geconcludeerd worden dat mijn aquarium tussen Midium- en High waarde van verlichting zit. Dit betekent tevens dat Co2 een must wordt.
 • Om een indruk te krijgen hoe de verhoudingen liggen tussen PAR waarde en afstand, zie de tabel LINKS. Ik heb deze PAR tabel gevonden nadat ik een vraag had gesteld bij mijn Aquarium specialist.
 • De beste verlichtings temperatuur is van 5500º K tot 6500º K !
 • Er zijn meerdere systemen om in te bouwen n.l.:
 • de Eheim Dimmer (+/- 55 euro).
 • de Eheim power LED strip+ (+/- 180 euro x 2).
 • VT Ipx 60 LED verlichting (+/- ) met processor (+/- 000 euro).
 • Bluefish processor (+/- 235 euro) met LED strips (+/- 000 euro).

 • Terug naar Inhoudsopgave:

  LED verlichting Eheim power LED strip:

  Stacks Image 60669
  Stacks Image 60672
  Stacks Image 60675
  LED-verlichting is duurzaam en gebruikt duidelijk minder energie en geeft minder warmte af. De levensduur van LED-verlichting is, bij 10 uur verlichting per dag, 13 jaar.
  Verder kun je selecteren voor regelbare LED verlichting en instelling van een bepaalde kleur op een bepaald moment, hierbij is
  Rood en Blauw erg belangrijk voor de groei van de planten, Groen wordt meer gereflecteerd door de planten maar wel nodig.
  De aankoopkosten van een LED verlichtingsstrip is wel duurder dan een TL!

  TL-verlichting:

  Stacks Image 60774
  • Het is bij TL erg belangrijk, dat de reflectors achter de TL-’s goed werken en een maximale reflectie hebben, gebruik daar goede (en schone) reflectie schermen voor. Ook de veroudering van de TL-buizen zal er voor zorgen dat de photosynthese afneemt in waarde, dus op tijd je TL-buizen vervangen!
  • Bij mijn aquarium, hebben we een diepte van 50 cm tot op de bodem.
  • Dat wil zeggen dat bij de aquarium-TL, de gemiddelde PAR waarde ligt op 60 micromols/m2
  • Uiteraard bij de hele goede TL’s (HO) kan deze waarde met een derde verbeteren (20 micromols/m2 )!
  • De beste verlichtings temperatuur is van 5500º K tot 6500º K aan kan!
  • Er zijn meerdere systemen om in te bouwen n.l.:
  • TL-buizen T5/T8 (zonlicht buizen).

  TL Verlichting T5 / T8:

  Stacks Image 60632
  TL-buizen T5/T8 (Eheim) geeft een mooie duidelijke verlichting en de planten groeien er ook goed op. Er zijn een paar belangrijke punten waar je op moet letten.
  De TL-Buizen geven
  warmte af en de lichtopbrengst kan iets te hoog zijn (vooral als ze nieuw zijn) voor de toppen van de planten.
  Regelen van TL-buizen is niet te doen.
  De warmte kan je afvoeren door een cool vinnetje te plaatsen en een rooster in de afsluitkap te bouwen. Zeker als je longvissen hebt, zoals de Diamant Gourami etc. die hebben het met deze warmte in de lucht, zwaar!
  Daarnaast moet je
  (tijd-) schakelaars op de TL buizen aansluiten om het aantal branduren te regelen. Zorg verder om nog meer warmte te voorkomen dat de trafo’s van de TL-verlichting in de onderkast worden gebouwd.
  De verlichting mag niet langer dan 10 uur achter elkaar branden, dan verstoor je de natuur en gaat het fout met de groei van je planten!
  De brand tijd is 20.000 uur, dat is 4 jaar met de normale 10u brandtijd per dag. De Energie die wordt gebruik is 39 Watt per armatuur.
  Deze waardes worden opgegeven door de leveranciers en zijn altijd optimistisch, vervang de TL-buizen op tijd daar ze in de tijd opbrengst verliezen!
  Vervang nooit alle TL-buizen tegelijk, hiermee verstoor je rust en groei in je aquarium en misschien krijg je zelfs een algen explosie!

  Conclusie Verlichting :

  TL + punten:
  • De aankoopwaarde is lager
  • De PAR waarde is hoger in het begin

  TL
  - punten:
  • Niet regelbaar
  • Meer productie van warmte
  • Meer Energie kosten
  • Extra koeling bouwen in bovenkap
  • Reflectie schermen aanbrengen
  • Het gaat 4 jaar mee en de TL buizen verouderen dus de PAR wordt minder.

  LED
  + punten:
  • Gaat 13 jaar mee en is duurzaam.
  • Er is bijna geen sprake van PAR vermindering
  • Kan met een processor worden bestuurd
  • De verlichting is regelbaar (dag - nacht instelling)
  • Weer gedrag kan worden gesimuleerd
  • Geen extra koeling nodig

  LED
  - punten:
  • De aankoopwaarde is behoorlijk hoger!

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Processor besturing voor LED:

  Je kan LED strips gewoon schakelen met tijdklokken, maar sommige type LED-verlichting strips kunnen worden bestuurd met een processor, we gaan op zoek naar besturings units voor de Eheim powerLED+ stips.
  Wat je ook ziet is, als je met schakelklokken werkt er ineens volledige verlichting is, dat is niet ideaal en de natuur schrikt hier steeds van.
  De LED verlichting kan met een processor zeer rustig op geschakeld worden of je start een simulatie die de zonsopgang of zonsondergang na bootst. (erg natuurlijk toch…).
  Een processor gestuurde dimmer is ook een goede oplossing en is een stuk voordeliger.

  Blue Fish processor:

  Stacks Image 60890
  De volgende processor is, de “BlueFish” LED-controler, geschikt voor iOS (Apple) besturing iPad of iPhone. Ook is het mogelijk om via Android deze processor te besturen.
  De vraag is nu, kan deze Controler de Eheim-LED+ strips besturen?
  Bluefish techn data
  Met de BlueFish-controler kunt u de volgende faciliteiten regelen:
  1 - Het huidige weer, op de plek in de wereld die ingesteld staat, na te bootsen.
  2 - Zonsopgang en zonsondergang
  3 - Als u op zakenreis bent, kunt u met de WEB-Cam (camera) uw Aquarium bekijken en besturen.
  4 - De beveiliging van uw verbinding is ge-encrypt (gecodeerd) en dus veilig. Dit mag u ook wel verwachten van zo’n professionele unit.
  5 - Hij kan buiten uw verlichting ook andere zaken besturen met uitbreidings modules.

  Helaas heb ik te horen gekregen, dat deze BlueFish processor niet geschikt is voor Eheim PowerLED+ strips! Dit komt omdat de garantie die Eheim geeft dan weg valt (Misschien kan het dus wel?)!

  Eheim powerLED+ controler:

  Eheim power controller
  De volgende processor is, de “Eheim PowerLED+ controler”, verkrijgbaar voor 80,00 euro is speciaal ontworpen voor EHEIM Power LED+ strips (2x) (24 V).
  Makkelijk te gebruiken “Plug and Play” met de Power LED+ strips, de benodigde aansluitingen zijn al aanwezig.
  Hij wordt geleverd met voorgeprogrammeerde licht programma’s, maar ook is het mogelijk om zelfstandig programma’s te schrijven.
  De voorgeprogrammeerde programma’s staan op een USB-kaart.
  Maximale schakeling 4A per aansluiting.
  Pas op dat je de juiste Trafo (genoeg capaciteit) koopt! We spreken in dit geval over twee Eheim PowerLED+ strips.

  Eheim LED dimmer:

  Stacks Image 60789
  Eheim LED Dimmer 12V.

  De Eheim LED dimmer kan gebruikt worden om uw Aquarium licht te regelen op een door u ingestelde
  lichtsterkte.

  De “
  Zonsopkomst” en de “Zonsondergang” kunt u simuleren.

  U kunt de “
  Tijd” instellen van het aantal branduren van uw verlichting in het tropische aquarium.

  In de nacht kunt u het “
  Maanlicht” instellen (lichtsterkte regelen).

  Deze dimmer is alleen voor Eheim LED verlichting (kosten +/- 55 euro) !

  Dit is ook een goede manier van belichting voor uw Tropisch Aquarium.

  Conclusie besturing voor LED verlichting:

  Blue Fish processor + punten:
  • Makkelijk te programmeren.
  • Leuke programma’s (Simulatie van de omgeving waar je vissen vandaan komen).
  • WEB-cam mogelijk
  • Bediening vanaf je iOS telefoon (of Android)

  Blue Fish processor - punten:
  • Het is een behoorlijke investering
  • Hij is niet te gebruiken voor de Eheim PowerLED+

  Eheim powerLED+ processor + punten:
  • Speciaal gemaakt voor twee PowerLED+ strips.
  • Makkelijk te programmeren.
  • Wordt geleverd met alle benodigde installatie materialen

  Eheim powerLED+ processor
  - punten:
  • Gemaakt voor windows pc, helaas geen iOS of OSX besturing.
  • Pas op dat u de juiste Trafo koopt!

  Eheim Dimmer powerLED + punten:
  • Voordeliger in prijs.
  • Makkelijk te programmeren.
  • Voert uit wat nodig is!
  • Kan met een split kabel, max. twee LED strips aansluiten.

  Eheim Dimmer powerLED - punten:
  • Niet zoveel mogelijkheden
  • Max 2x 45W

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Welke CO2 doseer units gaan we bespreken?

  Een goede CO2 doseer installatie is, naast goede verlichting (Fotosynthese) en een rijke voedingsbodem (Fosfaat (PO4), Nitraat (NO3) + spoorelementen IJzer (Fe), Kobalt (Co), Koper (Cu), Boor (B), Natrium (Na) en Zink (Zn), nodig om de planten te ondersteunen bij de groei en het zetten(groeien) van wortels in de voedingsbodem, wanneer je begint met een tropisch aquarium.
  Daarnaast heeft CO2 (
  C) Koolstof (O2) Zuurstof diOxide (O2) de eigenschap, om de fotosynthese van de bladeren te bevorderen en suikers aan te maken, die zorgt voor de opname van de voeding (Fosfaat en Nitraat en spoorelementen) in planten.
  De ALG groei zal ook verminderen, omdat er weinig voedingsstoffen overblijven voor de algen.
  In de natuurlijke omgeving is de verhouding
  0,5-1,5 mg/L.
  Wat belangrijk en duurzaam is, sluit de toevoer van CO2 af als het licht uit is, geen licht geen fotosynthese!

  Systeem 1:

  Foto "Dennerie CO2 pakket"
  Je kan kiezen voor een systeem waar patronen CO2 verwisseld kunnen worden, echter dit wordt niet mijn keuze.
  Daarnaast vindt ik dit niet duurzaam, je hebt dan weer teveel afval stoffen en blijft afhankelijk van de levering van dit systeem.
  Het wordt wel redelijk compleet geleverd.

  Systeem 2:

  foto "CO2 gasfles"
  Je kan kiezen voor een systeem met een vaste gasfles (1,5 kg), hier kunt u het wel 8 maanden mee uitzingen. Kosten +/- 80 euro
  Het is verstandig om een betrouwbare
  Manometer te monteren, om de druk in de fles af te lezen, maar ook om de werkdruk naar de Diffuser of Atomizer in te regelen (FX1) Kosten +/- 130 euro.
  Er is een
  Naaldventiel nodig (kosten incl.) om de CO2 naar het aquarium te regelen. Dit wordt afgemeten, naar het aantal CO2 gasbellen, wat vrijkomt per seconde.
  Verder wil je een
  Magneetventiel inbouwen (kosten incl.), om de toevoer van CO2 uit te schakelen, als het licht afgeschakeld is (’s-nachts heb je geen CO2 nodig, er is namelijk geen photosynthese).
  Als de fles leeg is, zit je even zonder CO2 dosering, omdat deze fles moet worden gevuld. Tenzij er een kleine reserve gasfles (0,5 kg kosten +/- 40 euro) is, die je er even tussen kan plaatsen.
  Nadeel, een gasfles is wel een behoorlijke investering.
  foto "Diffuser 300L 25mm"
  Zorg voor een goede opname in water van CO2, hier zijn verschillende uitvoeringen voor, Diffusors en Atomizers genaamd.
  Diffusers hebben een poreuze schijf, waar in hele kleine belletjes worden geproduceerd van de gasdruk CO2, die er wordt ingeperst (deze schijf moet wel regelmatig worden schoongemaakt). Deze kleine CO2-belletjes worden zo makkelijk door het water worden opgenomen en vervoerd (kosten +/- 40 euro). Zorg dat u, in de CO2 slang naar het aquarium toe, een terugslag klepje bouwt (kosten +/- 10 euro met slang). Hiermee voorkom je dat het water retour kan stromen als de gasdruk wegvalt!
  De Diffusor is wel in het zicht van het aquarium, wat een nadeel kan wezen.
  Zorg dat de diffuser in de waterstroming wordt geplaatst, dan wordt de CO2 beter verdeeld over het gehele aquarium.
  Stacks Image 60887
  Atomizers hebben een membraam, die de gasbelletjes vormen, deze wordt gemonteerd in de retourslang van het filter kosten +/- 000 euro.
  Bij een Atomizer is wel een hoge gasdruk nodig 2,0-2,2 bar.
  Er is niets in het aquarium te zien van de atomizer omdat hij tussen de retourslang wordt gemonteerd. Deze optie is erg goed bij grote aquariums.
  Heeft wel een mist structuur in het aquarium, ook
  verlies je wat CO2 in de uitstromer!

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Voedingsbodem tropisch aquarium:

  Naast CO2 is er nog een belangrijk onderdeel, de voedingsbodem voor de planten. Deze voedingsbodem moet zorgvuldig worden samengesteld en de benodigde voeding bevatten, om de planten 5 jaar te ondersteunen bij de groei en het zetten van wortels.
  Het is niet wenselijk, om elk jaar het aquarium op z’n kop te zetten, om de grond te vervangen!
  Over de voedingsbodem, moet een menging van
  4-10mm grind in een laag van 2 cm worden uitgestrooid, in een donkere natuurlijke kleur, waardoor de vissen minder stress krijgen en beter op kleur komen.
  Waarom dit grovere grind een keuze wordt is, omdat de
  bacteriën beter kunnen hechten en de grond meer ventileert, bij zand moet je uitkijken voor verstikking en daardoor ongewenste rottingsprocessen. Kosten +/- 40 euro.

  Planten aquarium - Voedingsbodem:

  foto "Aquarium"
  Ben je gecharmeerd van mooie waterplanten in je tropisch aquarium, dan moet je veel aandacht schenken aan de voedingsbodem samenstelling, zoals CO2, Nitraat (NO3), Kalium en Fosfaat (PO4) de spoorelementen zijn ook belangrijk zoals ijzer (Fe), zink, boor en kobalt.
  Kijk wel uit met de hoeveelheid Nitraat en Fosfaat, deze zijn wel eens de oorzaak van Alg-explosies!
  Als het licht goed berekend is en je de juiste Co2 dosering hebt (bijna een must), dan is er ook minder algengroei.
  Mijn voedingsbodem (en ik kom uit de tijd van zelf experimenteren 1970 - 1980) is, een mix van
  potgrond met gele klei en een beetje turf met zand (klein beetje zurige grond pH van 6,8 - 7.0), dit dek ik dan af met grove donkere kiezel.

  Wat
  erg belangrijk is bij het vervaardigen van een eigen voedingsbodem is het spoelen met water, anders breng je te veel vreemde stoffen in het aquarium en wordt het water in het begin troebel, dit is overigens niet slecht voor de tropische vissen.
  De laag voedingsbodem is
  +/- 4/5 cm dik, hier overheen 2 cm grove kiezel of zoveel als nodig is voor het ontwerp van het landschap, behalve aan de voorkant van het aquarium, daar is 1-2 cm voedingsbodem voldoende met een dun laagje kiezel of zand !
  Mocht u het vervaardigen van een voedingsbodem te moeilijk vinden, dan kunt u ook kiezen voor Dennerle Deponit Mix (9,6 kg). Dit produkt komt uit Duitsland en heeft zich over de jaren, zeer goed ontwikkeld voor het Tropische aquarium.

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Cichliden aquarium met rotsen:

  Stacks Image 60843
  In het Walawi-meer is het wat rotsachtiger en zijn er minder planten aanwezig. Hier heb je dan ook minder aandacht voor de voedingsbodem.
  Wel is het dan belangrijk, dat er kleine steentjes worden gebruikt 4 -8 mm kiezel, omdat er nesten gemaakt worden door de
  cichliden die er wonen. Ook kan je dan rots-partijen maken en wat grove planten plaatsen, hier gebruik je dan klei-bolletje voor de voeding. Deze rotspartijen dienen dan hoofdzakelijk als schuilplaatsen en territorium plekken, voor deze nogal agressieve soort vissen.
  De cichliden trekken wel je planten los, het is dus raadzaam om eerst te zorgen dat je planten wortelzetten alvorens de cichliden in het aquarium te plaatsen.


  Terug naar Inhoudsopgave:
  Stacks Image 60846
  Als u klaar bent met het plantenontwerp en de voedingsbodem hebt aangebracht, dan moet je de voedingsbodem afdekken met het grove grind, liefst een beetje donkere soort (deze mag geen kalk bevatten) Kosten +/- 20 euro. Ook het grind moet gespoeld worden tot je helder water overhoudt alvorens te verwerken in het aquarium.

  Nu kunt u met het
  decoratie materiaal beginnen zoals Kienhout (kosten +/- 40 euro) en Rotsen (Kosten +/- 10 euro).
  Bij Kienhout eerst met HEET-water afborstelen.
  Belangrijk is het dat de Rotsen geen kalk bevatten, anders krijg je de Hardheid van het water nooit goed!
  Denk hier aan de volgende steen soorten:
  Graniet, Basalt, Leisteen, Kwarts en Gneis. Ook hier geldt, de rotsen eerst met HEET-water (gekookt) afborstelen.

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Beplantings ontwerp:

  Stacks Image 60881
  Nu gaat u een kom op een groot bord plaatsen en zet deze aan de voorkant van het aquarium, laat hierin heel rustig het water van +/- 21º C in stromen, tot u een laagje water hebt net boven de bodem.
  Stop nu met water vullen en ga beginnen met het ontwerp van u plantjes (zie ontwerp boven).
  Zet rustig met een
  pincet de plantjes op de plekken, die u vooraf bedacht hebt op tekening. Knip een stukje van de wortels af alvorens de plantjes te plaatsen, dit geeft een extra groei impuls aan de plantjes.
  Als alle planten geplaatst zijn, begin dan met het lijmen van plantjes op het Kienhout indien van toepassing. Laat nu de rest van het aquarium vol lopen met water van
  +/- 21º C.
  Ontlucht de Filterpomp en laat hem vol lopen, start nu de pomp en de verwarming. Zet de verwarming op 23º C. Start nu de Co2 dosering en sluit het deksel. Nu is het 4 weken geduld hebben en de waterkwaliteit meten op, hardheid, zuurgraad, Co2 waarde etc. Overleg met uw aquarium specialist over te nemen stappen, als er iets niet helemaal in orde is.

  Terug naar Inhoudsopgave:

  De eerste visjes plaatsen:

  Foto "Voedingsbodem deponitmix"
  Als de 4 weken wachten voorbij is en de plantjes goed groeien, de water kwaliteit redelijk tot goed is, dan kunnen de eerste tropische visjes, die meestal bestaan uit garnalen en algen eters, zoals de Corridoras of een Catfish worden uitgezet. Nu is het nog eens 4 weken wachten en af en toe de planten toppen.
  Zijn de
  4 weken weer voorbij, dan kunt u, als de visjes er nog steeds gezond uitzien, beginnen met uw andere gekozen tropische visjes uit te zetten. Veel plezier met uw hobby!
  Laat mij weten of u wat gehad heeft aan deze beschrijving!
  Mocht u een andere opvatting hebben dan hoor ik deze graag via mijn mail.
  Ik ga over drie weken beginnen met het samenstellen van de voedingsbodem, dus ik lees graag uw commentaar en misschien leer ik weer van U (Nu 8 mei 2017).

  Mocht u het vervaardigen van een voedingsbodem te moeilijk vinden, dan kunt u ook kiezen voor Dennerle Deponit Mix (9,6 kg). Dit produkt komt uit Duitsland en heeft zich over de jaren, zeer goed ontwikkeld voor het Tropische aquarium.

  Deze werkt maximaal 1-2 jaar en dan moet je de hele bodem weer vervangen.
  Tja…… dat kan ook! Het is zeker een stuk makkelijker.

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Voorgrond beplanting:

  Micranthemum montecarlo
  Micrantemum “Monte Carlo”
  pH 5-8
  Herkomst:
  Zuid America
  Eleocharis acicularis
  Eleocharis acicularis
  pH 6-7,5
  Herkomst: Japan
  Cryptocoryne blasii
  Cryptocoryne Blasii
  pH 6,5-7,5
  Herkomst: Azië

  Midden beplanting:

  Stacks Image 61108
  Lobelia Cardinalis
  pH 5,5-8
  Herkomst: USA
  Cryptocoryne petchii
  Cryptocoryne Petchii
  pH 6,5-7,5
  Herkomst: Azië
  Crinum calamistratum
  Crinum calamistratum
  pH 5,5-8
  Herkomst: Africa
  Rotala indica
  Rotala Indica
  pH 5-8
  Herkomst: Indonesië
  Limnophila aromatica
  Limnophila Aromatica
  pH 6-7
  Herkomst: Z.O. Azië
  Monosolenium tenerum
  Monosolenium Tenerum
  pH 5-7,5
  Herkomst: Azië

  Solitairen:

  Stacks Image 61160
  Nymphea Lotusknol

  Herkomst: Azië
  Aponogeton madagascariensis
  Aponogeton Madagascariensis
  pH 5 - 7
  Herkomst: Africa
  Cardemine lyrata
  Cardamine Lyrata
  pH 5-7
  Herkomst: Azië
  Zorg dat bij de Nymphea wat klei-bolletjes rondom de wortel, deze bevatten IJzer wat belangrijk is voor de groei en kleur.

  Achtergrond beplanting:

  Stacks Image 61188
  Limnophila Aquatica
  pH 6,8-7
  Herkomst: Azië
  Stacks Image 61181
  Ludwigia palustris
  pH 5-8
  Herkomst: Azië
  Stacks Image 61174
  Hotonia inflata
  pH 5,5-6
  Herkomst: Azië

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Vissen - Bovenzwemmers:

  Stacks Image 60563
  Trichogaster Leeri
  pH 5,5-6 GH 8
  stelletje!
  Herkomst: Thailand
  Trichopsis pumila
  Trichopsis Pumila
  pH 6-7 DH 5-19
  Stelletje
  Herkomst: Thailand
  Stacks Image 60569
  Thoracocharax stellatus
  pH5.0-7,5
  5x of 7x
  Herkomst: Brazilië

  Vissen - Middenzwemmers:

  Petitella georgiae
  Petitella Georgiae
  pH6-7 Gh8-12
  7x of 9x
  Brazilië
  Phenacogrammus interuptus
  Phenacogrammus Interuptus
  pH6-8 DH5-19
  5x of 7 x
  Africa
  Stacks Image 60617
  Megalamphodus megalopterus
  pH6-7 - GH8-12
  5x
  Brazilië

  Vissen - Bodemzwemmers:

  Botialohachata
  Botia Lohachata
  pH6-7 DH4-8
  3x
  India
  Stacks Image 60590
  Epalzeorhynchos bicolor
  pH6-7 GH8-16
  1x
  Thailand
  Stacks Image 60593
  Pimelodus Pictus
  pH6-7 Gh3-15
  1x
  Columbia
  Hommel garnaal
  Hommel garnaal
  pH6-8 GH4-6
  5x
  Azië
  Corydoras julii
  Corydoras Julii
  pH6,5-7,5 GH -
  3x
  Zuid Amerika
  Stacks Image 60707
  Corydoras Adolfoi
  pH6,5-7,5 GH -
  3x
  Brazilië

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Eén van mijn favorieten streken is het Walawi meer:

  Stacks Image 60694
  Het Walawi-meer in Oost Afrika, kent hele mooie cichliden en ik heb daar altijd van genoten, echter in een gezelschaps aquarium moet je heel voorzichtig zijn met deze keuze, daar ze vrij agressief zijn naar de medebewoners. De Labidochromis caeruleus is één van de mildere cichliden soorten en als je alleen deze neemt zou het misschien kunnen. Vergeet niet dat je op één mannetje, twee vrouwtjes moet hebben!
  Verder is het belangrijk, dat je wat rotsen in je gezelschaps aquarium moet opstellen en wat zand, zodat ze een
  schuilplaats en territorium kunnen bouwen, voor hun jonge op te voeden (als je het geluk hebt).
  Water waarden:
  pH 7,7-8,6 GH 10-20

  Conclusie Tropisch aquarium project:

  Gekozen:
  • Tropisch aquarium Eheim Proxima 250 gesloten bak met 2 LED+ strips.
  • Eheim 4+ 350T Filter pomp met verwarming en thermostaat.
  • Eheim Power LED+ (“Plants” + “Daylight”)
  • Eheim PowerLED+ controler
  • Zwartfilt voor de achterwand (Buitenkant)
  • Co2 doseer systeem met vaste en reserve fles.
  • Voedingsbodem zoals beschreven.
  • Planten, (Zie de planten indeling:).
  • Vissen, (Zie de vissen die gekozen zijn).
  • Gereedschap
  • Decorratie materiaal

  Totale kosten +/- :
  Quanta Costa:
  • 1050,00
  • 329,00
  • Incl. bij Aquarium
  • 80,00
  • 10,00
  • 290,00
  • 40,00
  • 300,00
  • 200,00
  • 40,00
  • 80,00
  ———————
  2400,00 Euro

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Downloads en Linkjes aquarium:

  Ik hoop dat u wat aan deze informatie gaat krijgen, laat het me weten!
  De omgevings temperatuur in de huiskamer is ook belangrijk, die was ik heel even in mijn enthousiasme vergeten. Wij wonen in een appartement met een plat dak, dat kan er voor zorgen dat de temperatuur in huis behoorlijk op kan lopen (het is nu Mei, en de temp. in de huiskamer is 27 ). Wat kan je daar op korte termijn aan doen? Ik ververs dan twee emmers koud water +/- 25 L per dag, om de temp. naar beneden te krijgen. De zomer kan natuurlijk moeilijker worden en langere periodes van warmte opleveren. Dit wordt wel arbeidsintensief en gaat veel water kosten opleveren!
  Misschien zijn er andere oplossingen, maar die ken ik nog niet.
  Ik laat me graag informeren.

  Linkje voor de wetenschap achter
  photosynthese
  Linkje naar
  Eheim Aquaria, en andere Eheim produkten zoals de filter.
  Linkje naar Eheim
  LED-dimmer.
  Linkje naar Eheim
  PowereLED+ controler.
  Linkje naar
  Dennerle voedingsbodem.

  Terug naar Inhoudsopgave:

  Heb je vragen, of opmerkingen stuur een mailtje naar mij. Ook als er fouten in de tekst staan! envelop


  Spreadsheet berekeningen tropisch aquarium