Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van de web-page Clean Install. | Gerard Jan's Website
>> Clean install voor Mac OS <<

Menu keuze:

“Clean Install.”
Stacks Image 50374
Stacks Image 50375
Stacks Image 50376
Keuze toets ""
Keuze toets ""
Stacks Image 50379
Stacks Image 50380
Stacks Image 50381
Stacks Image 50382
Stacks Image 50383
Welkom: bezoeker Opleiding

Mededelingen:

Clean Installation Stappenplan:

Bij een clean installation, is het zaak dat u alles informatie eerst op een rijtje hebt, alvorens de uitvoering in te gaan. We beginnen met een Stappenplan:
- 1 - Verwijder alle data die u niet meer wenst.
- 2 - Start “
Clean my Mac 3” verwijder alle programma’s en datafiles die u niet wil hebben.
- 3 -
Maak een volledige Backup op een Externedisk! met “Time machine”!
- 4 -
Inventariseer welke programma’s u heeft en wil behouden voor de nieuwe installatie.
- 5 - Schrijf alle
Registratienummers op van deze geïnventariseerde programma’s.
- 6 -
Inventariseer alle Paswoorden van uw belangrijke web-sites!
- 7 -
Download OSX uit de App-Store op USB stick.
- 8 - Formatteer de opstart harddisk. (Geef herkenbare logische naam aan harddisk).
- 9 -
Installeer operating system “OSX van USB stick”.
-10-
Installeer Dropbox op Mac (zie beschrijving Dropbox OSX)
-11-
Download 1Password, installeer 1Password. Start 1password en ga via properties naar Synchronisatie
-12- Installeer
CleanMyMac3, zodat deze alle handelingen kan volgen en registreren.
-13- Beveilig de browser “Safari” voor bankzaken, met
Trusteer Rapport van IBM (Gratis voor ING klanten).
-14- Nu het beheer op orde is, gaan we verder met de Kantoor software (
iWorks) van Apple.

Uitvoering Stappenplan:

Logo "Clean My Mac"
- 1 - 2 - 3 - De eerste stappen spreken voor zich zelf in de uitvoering. CleanMyMac is een hulpprogramma om uw programma’s en datafiles onder controle te houden. (Zie de beheer page) Ook zal hij de taal ondersteuning beperken tot de files die u kiest. Alle andere taal bestanden verwijderd hij.
- 4 - Het inventariseren van programma’s kan er in volgorde van belangrijkheid en installatie volgorde, als volgt uitzien:
Opslag:
 • Dropbox
 • iCloud
.
Beveiliging:
 • 1Password
 • Trusteer
Beheer:
 • CleanMyMac
 • Time Machine
 • Gemini
 • CleanMyDrive
 • Growl
 • iStat
 • Parallels
Hobby:
 • iTunes
 • Airfoil
 • AirfoilSpeakers
 • iPhoto
 • iVI (Filmbewerking)
.
Design Website:
 • RapidWeaver
 • Pixelmaker
 • Espresso(CSS)
Kantoor:
 • Pages
 • Numbers
 • Keynote
 • iBooks
 • Books
 • Xmind

Veiligheid, Passwords en Registratiegegevens:

Symbol "1Password"
- 5 - 6 - Veiligheid, Passwords en Registratie gegevens van programma’s worden in één blok behandeld. Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoud, omdat het steeds moeilijker wordt om alle paswoorden te onthouden en verschillend te houden, wat het meest veilig is.
Ook het registreren van programma’s
“Registratie-Key’s” moeten altijd bereikbaar zijn en makkelijk te vinden zijn. Mijn keus is (10 jaar geleden) 1Password geweest en nog ben ik erg tevreden. Dit programma maakt mogelijk, dat je zeer georganiseerd je paswoorden op te slaan en/of te genereren. Verder slaat hij elk bezoek op van een website, waar je bent geregistreerd en dan logt hij automatisch voor je in. De registratie KEY gegevens van programma’s, kan je opslaan onder de categorie software. Ook kan je de bankgegevens goed en veilig kwijt. Passwords blijven in eerste instantie verborgen, ook als de kluis open is. Hier moet je nog een handeling doen om het password zichtbaar te maken. De 1Password Extentie software (Adware) voor de Safari Browser krijg je gratis bij aankoop van 1Password en is zeer waardevol.

Clean install van OSX:

Symbol "OS X"
- 7 - 8 - Zoek een USB-stick met +/- 32Gb capaciteit. Formatteer deze met het Schijfhulpprogramma als een Apple harddisk. Geef deze USB-stick de naam van het OperatingSystem (b.v. Mavericks). Download OSX uit de App-Store, start Terminal op je PC als de download gereed is. Geef de volgende opdracht:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Mavericks --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction
Nu wordt het OS op je USB-stick geïnstalleerd.
Vervolgens:
Nu gaan we
opstarten vanaf de USB-stick: Bij opstarten van de Mac de “alt” toets indrukken en de USB-stick kiezen (Oranje). Vervolgens ga je naar het schijfhulpprogramma en kies je formatteren of wissen Harddisken (“Mac OS extended (Journaled)), geef een logische naam voor je harddisk zodat je hem in het netwerk makkelijk herkent. Controleer harddisk op partitie indeling en info van schijf.
Sluit het programma af als hij gereed is. Selecteer nu
Installeer OSX, selecteer de juiste schijf om op te starten. Macgebruikersnaam = naam@icloud.com
Dit geldt bijna voor elk OS, dus ook voor Yosemite.
Geef de Mac een goed herkenbare netwerkname = naam-type-proc (v.b. user-iMac-i5)
Nu hebben we een hele nieuwe omgeving! Gefeliciteerd!

Het zal voor El Capitan waarschijnlijk op dezelfde manier werken. Vervang dan alleen de woorden Mavericks in ElCapitan. We zullen het zien!

Installatie volgorde van BEHEER programma’s:

Symbol "Beheer"
- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - We beginnen met BEHEER software en houden nu strikt deze volgorde van installatie aan, ik leg u uit waarom:
- A - Begin nu met de installatie van Dropbox (zie verslagen). In dropbox staat uw 1Password bestand die u nu heel hard nodig gaat hebben. Verder is Dropbox heel handig om bestanden uit te wisselen met vrienden en collega’s.
- B - Installeer 1Password. Start 1Password op en ga naar voorkeuren, dan kies je voor Synchronisatie vervolgens kies je bij deze Primary kluis synchronisatie voor Dropbox. Nu zijn uw bestanden weer gekoppeld met 1Password, of als het voor uw nieuw is dan gaat het hier beginnen met registreren. Voor de mensen, die al ervaring hebben met 1Pasword, is het nu duidelijk dat alle paswoorden en registraties beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden tijdens de verdere installatie. Installeer nu gelijk ook de Extensie software van 1Password (Adware) op uw Browser Safari deze is gratis en heel handig in gebruik.
- C - Beveiliging. Ondanks de Hoge beveiliging graad, die het OSX van Apple biedt, zijn we klaar om in de browser de beveiliging aan te brengen voor internet verkeer met de bank. Dit programma wordt verstrekt door de BANKEN en heet Trusteer Rapport (van IBM) zorg dat u de laatste nieuwe installeert! Na installatie de Browser afsluiten en opnieuw opstarten!
- D - Installeer nu CleanMyMac, dit programma houdt bij welke software u installeert en ruimt deze ook weer netjes op als u deze software niet meer nodig heeft. Verder kan je bij instellingen opgeven welke talen u wilt laten ondersteunen. De andere talen ruimt hij dan netjes op! Scheelt weer opslagruimte! Het programma geeft verder aan dat hij een scan wil draaien om te zien of uw computer er nog steeds netjes uitziet! Zo niet dan gaat hij aan de slag voor u en ruimt alles weer netjes op. De eerste keer dat hij deze procedure uitvoert duurt wat lang, daarna gaat hij als een speer!
- E - Installeer Growl, dit programma houdt alle meldingen (logging van programmatuur) bij, die voor u belangrijk zijn. Er zijn ook mogelijkheden om deze meldingen naar een andere Mac of iPhone te sturen wat bij beheren erg belangrijk kan zijn.
- F - iStat menu, is een programma die alle werkzaamheden op uw Mac qua hardware kan tonen. Ik bedoel hier de processorkracht, het Wifi-verkeer, ethernet verkeer, geheugengebruik, harddiskbelasting etc. Kan erg handig zijn als u programmeert en u wil zien wat uw programma voor effect heeft op uw Mac.

Installatie volgorde van Kantoor en Hobby programma’s:

Symbol "Apple
- 14 - Nu we beheer en veiligheid op z’n plaats hebben zitten, gaan we verder met de installatie van Kantoor Software (iWorks), deze software vindt u in de App-Store en kunt u nu downloaden en installeren. We hebben het over Pages, Numbers, Keynote, Books en iBooks. Voor de Hobby, gaan we maar gelijk verder met iTunes voor uw muziek bestanden en als Backupsysteem voor uw iPad en iPhones. Ook iPhoto of de nieuwe Photo kunt u nu downloaden en installeren, dit zijn zeer handige programma’s, om uw foto’s te beheren en om fotoboeken te creëren.
Nu zijn we bijna bij het einde, start nu
“Time machine” zet het backup-en even uit (via de software schakelaar)! Ga met “Finder” naar de user directory en zet de gebruikers (username) terug op de Mac in de directory gebruikers. Nu heeft u alle werk bestanden weer terug.
Als laatste kunt u nu de programma’s die u gedownload heeft van de App-Store en al gekocht had, de registratie key in gaan vullen vanuit 1Password, waar u dit geregistreerd had of uit de mailtjes die u van de betreffende software leveranciers gehad heeft. Zorg nu ook, dat u de registratie bijhoud, dat scheelt een hoop werk en u bent altijd
“up to date”!
Gefeliciteerd 😃, U heeft het einde gered, nu kunt u weer snel en georganiseerd werken op een heerlijke Mac. 👍