Bierbrouwen, is dat een leuke hobby?
We gaan het meemaken, stap voor stap een stukje verder in het
proces!
Lees gezellig mee, wat ik aankoop en gebruik om tot een
eindresultaat te komen.
Het gaat mij, vooral om het proces te leren en komt er een lekker
biertje uit, dan is dat meegenomen 😇.
Eerst gaan we het proberen, met een kant-en-klaar pakket, om het
proces te leren begrijpen en daarna zien we wel verder.
Alle bestellingen zijn de deur uit, nu hoop ik dat alles snel
geleverd wordt!
Zie boodschappenlijstje bij Linkjes, deze kunt u downloaden.
Ook het Brouwproces schema is te downloaden, wel in het NL.
Voor u die meeleest, heel veel succes, als u samen met mij ook het
diepe inspringt en start met brouwen.
Wat is het proces en de stappen die we moeten ondernemen?
We beginnen heel eenvoudig, met “Belgian Amber” een kant-en-klaar
pakket, wat ik voor mijn 63e verjaardag heb gehad van mijn zoon, en
schoondochter 😊.
Zij wisten, dat ik bierbrouwen ooit eens wilde proberen, gaaf
toch…
De Handleiding in het Frans…, dat is lang geleden voor mij, 5e en 6e
klas lagere school, mooie uitdaging!
Hoe ziet het er uit? Zie afbeelding rechts.
Gelukkig vind ik in de doos ook een Engelse handleiding (helaas is
deze niet te lezen), dat zou mij veel beter af gaan dan Frans.
Ik heb dus een nieuwe Manual aangevraagd.
Ze hebben bij “Saveur Bière”, ook een snelle helpdesk (VIviana,
Valerie), die altijd bereid is, met u naar een antwoord te
zoeken.
Ik hou van goed speciaal bier, zal dit ook goed worden…? Spannend
hoor 😓!
Ook de website Hopt.nl heeft een snelle helpdesk om al je
bestellingen te kunnen verwerken(Viviana, Valerie).
Inhoud bierbrouwers kit:
1 - Een geperforeerde roer spatel, om de mout en het water te mixen
in de kookketel.
2 - Thermometer om de temperatuur tijdens het brouwen in de gaten te
houden.
3 - Borstel voor de flessen, om deze goed te kunnen reinigen.
4 - Hydrometer, wordt gebruikt om de concentratie suiker in de Wort
te meten.
Hiermee meet je ook het alcohol-percentage wat je kan verwachten.
5 - Hulpmiddel om, de overdracht van Wort uit de brouwketel in de
flessen te vullen.
6 - Gemalen Mout, dit is nodig om de suikers die alcohol gaan vormen
in de Wort (fermentatie, het groeien van micro-organismen in het
mengsel).
Dit is ook verantwoordelijk voor de kleur en smaak van het bier.
7 - Rubberen afsluitstop met een gat er in, dit is om de airlock in
te plaatsen.
8 - Airlock, de lucht-afsluiter is nodig tijdens het
fermentatie-proces. De Airlock wordt geplaatst op de vijf liter
glascontainer, dan kan tijdens het fermenteren de Co2 ontsnappen.
9 - Glascontainer (Demijohn), inhoud 5 liter. Deze wordt gebruikt
voor het fermentatie-proces.
10- Hop (10 gram), voor het bittertje en het aroma.
11- Test buis, deze kan je vullen met wort om de dichtheid te testen
met de hydrometer.
12- Gist, veroorzaakt de fermentatie waar de suikers omgezet worden
naar alcohol.
13- Hop zakje, dit wordt gebruikt om de hop (kruiden) etc. in te
doen, om de smaak aan het bier te geven.
14- Reinigingsmiddel, om een kwalitatief hoog brouwproces te krijgen
moeten alle benodigde materialen gesteriliseerd worden met actieve
zuurstof.
Wat zijn de essentiële ingrediënten voor de productie van bier:
Leg dit zakje Gist in de koelkast, als je niet gelijk gaat brouwen!
Zorg dat de temperatuur boven de 21 ℃ is, voordat de gist wordt toegevoegd!
Daarnaast is het belangrijk voor een kwalitatief hoog brouwproces, dat
alle materialen waar mee gewerkt wordt, wat betrekking heeft op het
bierbrouw proces, gesteriliseerd zijn!
Eerst moeten we, wat aanvullende zaken aankopen.
Voor mij geldt; Eerst even die grote kook-ketel 10 L RVS
(Wort-ketel) en een kook-ketel 5 L (Hop-ketel) kopen.
Waarom deze iets grotere kookketels dan nodig?
Dan kan je lekker koken zonder dat er iets overheen gaat met
roeren.
En als het brouwen gaat bevallen, ga je misschien grotere
hoeveelheden maken.
Tenzij jij al van die mooie grote pannen hebt, dan kost het verder
niets.
Een Trechter om de Wort in de demijohn te schenken.
Een fijn Filter om de Bierborstel te filteren.
Grote Pollepel om water te spoelen door de Wort.
Grote “Specie kuip”, om de ketel in de laatste fase snel in
IJs-water te kunnen laten afkoelen tot 21 ℃.
Koelelementen (6 x) voor in de vriezer (Ook voor het afkoel
proces).
Het streven is nu als eindproduct 4 L Bier over te houden.
Dit betekent bij het afvullen van 33 cl flesjes, dat je 400 : 33 =
12 flesjes nodig hebt.
Een houder, om de thermometer in de kookpan te bevestigen.
We bestellen dus nu al 12 flesjes en kroonkurken.
En dan niet vergeten de kroonkurk tang voor de bevestiging van
deze kroonkurken.
Ook kan je kiezen voor beugelflessen, vergeet hier niet apart de
beugels bij te bestellen!
Optioneel (niet echt nodig dus):
Plastic emmer (10 L), waar je onderin een Kogel Tapkraan
bevestigd, om later in het proces te kunnen Bottelen.
Bij die Kogel Tapkraan een afdichtring meenemen met een
bevestigingsmoer (Dit zit er meestal niet bij!).
Zodra ik deze boodschappen binnen heb, ga ik verder met het echte
brouwproces.
Helaas veel problemen gehad, met de levering van de 10 L RVS
Kookketel van Horecaworld, jammer!
Het hele project wordt hierdoor verstoord.
Doe maar geen zaken met Horecaworld!
U kunt die kookketel vastwel ergens anders vinden.
U mag nu al reageren naar mij toe, als u vragen of opmerkingen
heeft die betrekking hebben op dit beschreven proces!
Het zal mij helpen om het eerste brouwproces, tot een succes te
maken.👍😄
Bierbrouwen
Stappenplan 1e fase.
2 dagen voor het brouwproces, Koelelementen in vrieskast
voor stap 17!
Stap 1: Steriliseren.
Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het brouwproces in
heet water met "Chemipro OXI 7-14g/L". Laat de materialen 5 min
inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
Stap 2: Maischen.
Warm 3,8L water op, in een 5L-pan tot
75℃
Voeg de mout toe en kalm roeren. Behoud de temperatuur tussen
63-68 ℃
Zet wekker op 60 min.
Stap 4: Voorbereiden Spoelen:
Warm 3,0L water op, in een 4L-pan tot 77℃
Voortgang Maischen Stap 2:
Bij wekker alarm: Temp. verhogen naar 75 ℃
Zet wekker op 10 min.
Stap 3: Filtreren.
Bij wekker alarm: Zet filter op de 10L lege pan en giet de maisch
rustig door het filter.
Schep de bierborstel voorzichtig om!
Stap 4: Spoelen.
Laat het hete water rustig door het filter lopen, (Voer Stap 4 -
3x uit)
Zorg dat de temperatuur 77 ℃ blijft
Stap 5: Koken en Hop toevoegen.
Breng nu de Wort aan het koken
Zet wekker op 30 min.
Als de Wort kookt Hallertau Mittelfruh in een hopzakje
toevoegen
Bij wekkeralarm: De Saaz hop in hopzakje toevoegen
Zet wekker op 30 min.
Stap 6: Koelen.
Bereidt de Kuip met IJS-water voor op de koeling
Bij wekker alarm: De ketel met Wort in een IJs-bad plaatsen, wacht
tot de temperatuur is gezakt tot 21 ℃
Stap 7: Fermenteren.
Plaats de Trechter in de demijohn.
Schenk de Wort uit de ketel, rustig in de demijohn.
Vul ook de Testbuis met Wort!
Voeg het zakje Gist toe aan de Wort in de demijohn
Plaats de Rubberen stop en het Luchtslot. Laat desinfectie
vloeistof in het slot lopen, zodat de beide lucht-kamers voor de
helft gevuld zijn.
Zet de Demijohn op een donkere plaats met een
temperatuur tussen 15 - 24 ℃
Download stappenplan voor op de keukenmuur:
Downloads en Linkjes
Stap 1: Steriliseer alle materialen waarmee het bier wordt
gemaakt:
Het is belangrijk om alle materialen perfect schoon te maken, voor
je start met het bierbrouw-proces.
Als er materialen gebruikt worden, die niet goed gereinigd zijn, dan
loop je de kans op “infectie” in het eindproduct.
Ook kan de gist overlijden en niet meer goed z’n werk doen.
Er wordt gebruik gemaakt van “Chemipro OXI” reinigingsmiddel.
Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden opgelost in heet water,
om een steriliserende vloeistof te krijgen.
Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de werkmaterialen
5 minuten ondergedompeld laten inwerken.
Dan met de meegeleverde borstel alles reinigen, door de actieve
zuurstof wordt alles gesteriliseerd.
Ook de Demijohn (glascontainer) goed steriliseren aan de binnenkant,
met de meegeleverde borstel.
Je behoeft niet na te spoelen, daar er niets achterblijft.
Stap 2 Maischen: doorlooptijd +/- 70 minuten.
De uit de mout afkomstige enzymen, breken de mout stapsgewijs af,
door de verhoging van de temperatuur.
Hierdoor ontstaan de producten wort en bierbostel.
Laat een grote pan (inhoud 5 liter) 3,8 Liter water opwarmentot 75 ℃.
Voeg de zak geschrote Mout (Pilsen, Munich en Abbaye) roer met de
geperforeerde spatel om klontjes weg te draaien.
Behoud de temperatuur tussen 63 -68 ℃, blijf het
beslag roeren, dit een uur lang uitvoeren!
Gebruik de meegeleverde thermometer continu, om de temperatuur
constant te houden in het beslag.
Rustig blijven roeren, om het aanbranden te voorkomen.
Roer wel behoedzaam (rustig), anders komt er
teveel zuurstof in het beslag en dat gaat ten kostte van de
smaak.
Laat de temperatuur nooit boven de 78 ℃ komen,
maak je hier een fout dan kunnen de enzymen nooit meer de malt naar
suikers converteren en zult u het brouwproces moeten beëindigen 😭.
Einde proces!
Voorbereiding Stap 4 Spoelen: Om tijd te besparen, verwarmt u
nu een andere ketel (inhoud van 4 liter) 3 Liter schoon helder water
tot een temperatuur van 77 ℃, om later mee te
spoelen.
Stap 2 Maischen continueren: Als de60 min.
voorbij zijn, laat je de temperatuur oplopen in het beslag tot
75 ℃, om inactivatie te starten van de enzymen,
laat dit 10 minuten doorgaan.
Dit is om de viscositeit (stroperigheid) van het beslag kleiner te
maken en is later ook fijner bij het filteren.
Stap 3: Filteren van de maisch: +/- 60 minuten.
Het filteren van het beslag, Wort, die vol met suikers en afgebroken
eiwitten zit en Bierbostel, Mout bestaande uit kiemen kaf-delen en
andere stoffen die uitgewerkt zijn.
We laten het deeg rustig in een filter lopen, dat boven de lege
ketel wordt gehouden.
Daarna schept u de bostel voorzichtig om (pas op voor oxidatie)!
Stap 4: Spoelen:
Laat nu het hete water door de filter lopen (die u vooraf al had
laten koken), om zoveel mogelijk suikers te winnen uit de
Bierbostel.
Dit Spoelen met heet water 77 ℃, wordt ook wel Klaren van het beslag
genoemd.
Voer dit spoelen van de bierbostel meerdere keren (3x) uit, om de
maximale hoeveelheid aan suikers er uit te halen.
Laat de temperatuur rond de 77 ℃ blijven voor de beste
resultaten.
De Bierbostel is hier dan een afval product geworden, die echter
heel goed gebruikt kan worden als voedingsbodem bij planten.
Ook wordt bierbostel wel gebruikt als bijvoeding bij koeien en
varkens.
Stap 5 Koken en Hop toevoegen: +/- 60 minuten.
Breng de Wort aan het koken,
zet de tijdklok op 60 minuten.
Er zal een schuim laag worden gevormd, maar deze zal snel
verdwijnen.
Roer zacht en regelmatig, zodra de Wort kookt kunt u de Hallertau
Mittlefrüh Hop in het meegeleverde Hop zakje toevoegen.
Zorg dat dit zakje goed onderdompeld!
Na 30 minuten, kunt u vervolgens de Saaz Hop in
hetzelfde Hop zakje toevoegen.
Stap 6: Koelen van de Wort
Als de tijdklok signaleert (na een uur koken), moet u de ketel met
Wort laten koelen.
Dit voeren we uit door de ketel in een bad met ijskoud water (d.m.v.
IJsblokken), de temperatuur zo snel mogelijk laten zakken tot 21
℃.
Dus geen ijs in de Wort voegen!
Stap 6 Fermenteren: doorlooptijd +/- 3 weken.
Ga ervan uit dat u de demijohn (glascontainer) als het goed is,
heeft gesteriliseerd.
Als de Wort 21 ℃ is, plaatsen we een trechter in
de demijohn (glascontainer).
Schenk met een filter, om de laatste restjes oneffenheden er uit te
filterende, de Wort in de demijohn.
Dit laatste filteren en inschenken van de Wort in de demijohn, zorgt
voor de inbreng van zuurstof (oxygen), probeer zo rustig mogelijk te
schenken, zodat er gedoseerd zuurstof meekomt.
Het proces van gisting is n.l. anaeroobe, dit
betekent dat er
geen zuurstof voor het proces nodig is.
Ook is de lucht niet steriel en kan dus een “infectie” in je Wort
veroorzaken!
Over het beluchten, zijn de meningen behoorlijk verdeeld en deze
leverancier adviseert om tijdens het vullen van de demijohn lucht
toe te voegen.
Ofwel niet rustig schenken, om meer lucht te verkrijgen in de
Wort.
Maak tijdens dit proces aantekeningen wat u uitgevoerd heeft en ga
bij een volgende keer wat experimenteren met deze theorie.
Hydrometing van de Wort
Vul de testbuis tot hij bijna vol is met Wort, om een meting te
verrichten met de hydrometer.
Hier zal een waarde worden getoond van +/- 1060.
Ik had een meting 1090.
Gooi deze test buis na de meting niet leeg in de demijohn, maar gooi
de Wort weg.
Dit voorkomt “infectie” en voorkomt dat je de hele productie weg
moet gooien 😭.
Gist toevoegen voor fermentatie-proces.
Check nog even voor je de gist in de demijohn toevoegt, of de
temperatuur 21 ℃ of lager is! Dat is
belangrijk!
Nu kunt u de Gist toevoegen in de demijohn, deze Gist zorgt voor een
chemische verbinding met de suikers (glucose), die op hun beurt
alcohol (ethanol) en koolzuur (koolstofdioxide) produceren.
Na het toevoegen van Gist, zal dit proces “Fermenteren” binnen 24
uur starten en is waarneembaar door de belletjes die worden
gevormd.
Deze gasbelletjes, ontsnappen via het luchtslot.
Dit geeft een niet zo prettige geurtje in de eerste
fermentatieproces.
Echter, in het tweede fermentatieproces, geeft het bijna geen geur
meer.
Demijohn afsluiten.
Plaats de rubberen stop op de demijohn, steek het luchtslot in het
gat van de rubberen stop.
Vul het luchtslot zo, dat de twee containers in dit luchtslot half
gevuld zijn met de Sterilisatie vloeistof.
Zet de glascontainer op een donkere plaats met een temperatuur van
+/- 15 - 24 ℃ en wacht nu 3 weken.
Dit proces wordt ook wel Boven gisting genoemd.
Controleer wekelijks of het gistingsproces nog
aan de gang is, dit wordt kenbaar gemaakt door de gasbelletjes.
Als er geen gasbelletjes meer worden gevormd, dan is het
fermentatie proces gestopt en moet er gebotteld worden.
Het stoppen van het “Fermentage proces”, zal tussen de twee en drie
weken plaats vinden, vandaar die benodigde controles op het
proces.
Als het “Fermentage proces” is gestopt, dan kunt u niet meer langer
wachten met het bottelproces, soms is het “fermentatie proces” ook
wel eens korter dan drie weken.
Zorg dat u, in deze wachttijd, de flesjes besteld met de kroonkurken
om te bottelen!
Bierbrouwen
Stappenplan 2e fase.
1 - Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het bottelproces
in heet water met "Chemipro OXI 7-14g/L". Laat de materialen 5
minuten inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
2 - Haal het luchtslot van de demijohn, haal de rubberstop van de
demijohn en vul de testbuis met bier.
Bepaal met de hydrometer de waarde,
deze moet lager zijn dan 1020.
3 - Zet een pannetje met water op om de siroop te maken met
35g suiker. Los het suiker volledig op in het
hete water.
4 - Koel de siroop snel af en meng dit met het bier uit de
demijohn in de Bottelemmer. Roer dit goed, om een goede verdeling
te krijgen in het bier.
5 - Ga nu met de tapkraan, flesje voor flesje afvullen en bevestig
de kroonkurk.
6 - Zet de flesjes, 14 dagen in een donkere
koele ruimte 8 - 15 ℃, weg.
7 - Plaats de flesjes na deze 14 dagen, 24u in de koelkast.
8 - Ga nu genieten van je zelf gebrouwen biertje en beoordeel deze
op
Smaak, Geur, Bitterheid of Zoetheid en Schuimkraag!
Veel PLEZIER 🍻 met het bierbrouwenproces en het Bier 🍺!
Gerard Jan, uw kersverse nieuwe brouwmeester 😁?
Bottelen.
Maak een Bottelemmer van een plastic huishoudemmer met een ½”
kogeltapkraan aan de uiterste onderzijde (zie foto links).
Steriliseer deze emmer, kraan en vulslang.
Bevestig de dunne vulslang op de kraan van de bottelemmer.
Steek de vulslang door de hals van het bierflesje tot op de bodem
van het flesje (snij de slang nu op maat af).
Ook hier is het weer belangrijk, om alle flessen en kroonkurken,
eerst perfect schoon te maken (steriliseren), voor je start met het
bottelen.
Er wordt weer gebruik gemaakt van “Chemipro OXI”
reinigingsmiddel.
Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden
opgelost in heet water, om een steriliserende vloeistof te
krijgen.
Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de flessen en
kroonkurken 5 minuten ondergedompeld laten inwerken.
Ook de hydrometer en de testbuis goed schoonmaken!
Dan met de meegeleverde borstel, alles aan de binnenkant
reinigen!
Door de actieve zuurstof wordt alles gesteriliseerd.
Je behoeft niet na te spoelen, maar wel de
flesjes uit laten lekken, zodat er geen residu achterblijft!
Hydrometing van het bier
Eerst nog even een meting verrichten met de hydrometer, deze moet
een waarde aanwijzen van +/- 1020, in mijn geval
1040.
Ik heb zeker geen 5 Liter bier, het is 2,5 Liter geworden!
Nu moet ik minder suiker oplossen in water anders breken de flesjes
vanwege de hoge koolzuur-druk die dan ontstaat!
Siroop maken.
Zet een pannetje met een beetje water op om siroop te maken.
De verhouding van het suiker wat toegevoegd moet worden aan het bier
is 7 g/L bier.
In ons geval hebben we +/- 5 liter bier dus dat wordt 5 L x 7 g =35
g suiker.
Meng de 35g suiker in het pannetje kokend water tot het helemaal
opgelost is.
Koel dit water snel af en voeg het dan toe in de bottelemmer.
In mijn geval is het 2,5 L x 7 g =17 g suiker.
Schenk het bier rustig uit de Demijohn in de Bottelemmer en zorg dat
deze siroop goed mengt in het bier.
Roer het bier rustig door, om een goede verdeling te krijgen van de
siroop.
Afvullen en kroonkurk aanbrengen.
Nu gaan we beginnen met afvullen van het “Bier” in de fles en de
kroonkurken bevestigen.
Het laatste fermentatieproces in de fles gaat nu beginnen en er
wordt door de suiker nu koolzuur gevormd in de fles.
Pas op, dat je niet te veel suiker gebruikt,
anders is de mogelijkheid dat de glazen flesjes barsten van de te
hoge koolzuurdruk!
Laat de flesjes 14 dagen in een donkere koele ruimte +/- 8 -15 ℃
staan.
In mijn geval, zal ik de flesjes de 26 juli 2017 gereed hebben en
deze verhuizen naar de koelkast op 7 ℃.
Proeven:.
Het is heel spannend na al dat wachten, eindelijk ons eind
product.
Nu “BIER” proeven en beoordelen qua Smaak, Geur, Schuimkraag
en Bitterheid / Zoetheid.
Zet de flesjes nu 24 uur in de koeling.
De volgende dag kunt u, uw zelf gebrouwen bier proeven
🙌🎉🎊🍻🍻🍺.
Op naar de 28 juli 2017 in de koelkast op 7 ℃,
erg leuk proces.
U mag nu al reageren naar mij toe, als u vragen of opmerkingen
heeft die betrekking hebben op dit beschreven proces!
Het zal mij helpen om het eerste brouwproces, tot een succes te
maken.👍😄
Na beschouwing:
Het was veel leeswerk, echter ik heb nu al veel plezier gehad met de
voorbereiding en het begrijpen van het “Bierbrouwproces”.
Ook het maken van deze webpage was leuk, om mijn gedachten te vormen
voor het proces.
Ik hoop dat het gaat lukken, dat maakt het Feest alleen maar
groter.
De bestellingen zijn de deur uit, nu even wachten op de levering van
mijn boodschappenlijstje, dan gaan we plannen voor een BROUWdag.
Zoals het er nu naar uit ziet, zal het donderdag de 15e juni 2017 gaan
worden.
D.w.z. dat het eerste biertje geproefd wordt op 20 juli 2017.
Ik heb gisteren getest met heet water, om de temperatuur constant te
houden op mijn elektrische kookplaat!
Nu weet ik ook, hoe ik dat het beste kan uitvoeren.
Inmiddels zijn de kroonkurken, flesjes en kroonkurk-tang al binnen
2017-06-06, dat was snel!
Vandaag even de ½” kogeltapkraan gekocht en bevestigd op de
bottelemmer.
Nu, is het wachten op Horecaworld, met zijn grote RVS pan van 10 L, de
grote zeef is al wel binnen (Werd helaas op het foute adres
bezorgd).
Er is weer uitstel van levering, de 10 L kookpan moet opnieuw besteld
worden ...pfff!
Het eenvoudigste is het meest problematisch, schaam je Horecaworld!
Nu zijn we meer dan 14 dagen verder en de levering heeft weer
problemen!
Een amateur doet het beter, dan dit grote bedrijf wat een gekluns!
Ik moet nu een andere oplossing verzinnen, anders moet weer alles
uitgesteld worden, ik baal van deze praatjesmakers.
Ik heb mijn kookpan nog steeds niet, het is nu 21 juni 2017, ik ga nu
mijn geld terug vragen en raad jullie aan om geen zaken te doen met
dit bedrijf.
Natuurlijk had ik weer geluk, mijn lieve buurtjes en bier liefhebbers,
hebben mij uit de nood geholpen en een 10 L kookpan gedoneerd.
Uiteraard krijgen zij nu het eerste geslaagde biertje van mij, als
tegen prestatie.
Thank you Cees en Trudy!
Het is nu 12 juli 2017, ik heb het bier op fles gezet na de 2e
controle dag (16 dagen fermentatie).
Er kwam geen koolzuurgas meer uit de demijohn door het waterslot
heen.
Het vloeistofniveau in het waterslot was inmiddels weer
horizontaal.
Voor mij een teken dat we konden bottelen.
Ik heb 9 flesjes van 33cc kunnen vullen.
De density was 1040, ik heb geen idee of dat oké
is?
Je ziet dat het spannend blijft tot de laatste dag.
Het is nu 26 juli en de flesjes zijn heel gebleven, ik heb ze in de
koelkast gezet met een temperatuur van 7 ℃,
waarmee je de beste smaak resultaten biedt.
Ik zie mijn zelf gebrouwen biertje, nu al steeds meer voor me 🍺, en
het begint nu serieus 😀te worden.
Echt leuk, hoor!
Vandaag mijn biertje geprobeerd.
Het was een mooie smaak, erg sterk, lekker bitter maar geen bier.
Ook schuimde het maar matig.
Volgende keer moet ik ook beter filteren, er zat teveel bezinksel in
en dat is niet fijn.
Als u wel goede resultaten heeft, hoor ik het graag, kunnen we er een
keer over praten en zie ik misschien mijn fouten?
Het was wel een hele leuke en spannende ervaring.
Mijn Bier Top tien
België: |
België: |
België: |
Vervolgens de resterende bieren:
4 - West Malle (Tripel)
5 - La Chouffe (Tripel)
6 - Leffe (Triple)
7 - Leffe (Blond)
8 - de Koninck (Tripel)
9 - Gulden Draak
10- Petrus Blond
11- Königsbacher
12- Bittburger
Linkjes:
Ik hoop dat u wat aan deze informatie gaat krijgen, laat het me
weten!
Linkje naar:
Saveur Bière Leverancier"
brouw-kit.
Linkje naar:
Hobby brouwen
Linkje naar:
Hopt.nl
, ook leverancier van brouw-pakketten en toebehoren.
Ik heb een mailtje gestuurd naar “Saveur Bière”, omdat de Engelse
handleiding onleesbaar was.
Ik had gelijk de eerste werkdag erna, al een nieuwe handleiding en
deze was Nederlands!
Wohhh, geweldig toch…😃,bedankt Viviana!
DOWNLOADS:
Per keuze is er:
- een keuze toets (zilverkleurige toets)
- een beschrijving van de functie die het programma uitvoert.
Via een muisklik op de toets activeert u het programma.